Klimaatbestendig
Klimaatadaptatie
Het terrein in de werkgebieden is grotendeels in particulier bezit. Dit betekent dat we de bedrijven moeten stimuleren om op hun eigen terrein adaptatiemaatregelen te treffen, als we dit gebied klimaatadaptief willen inrichten.
We onderzoeken hoe effectief het is om als gemeente subsidie, heffingskorting of andere maatregelen te implementeren zodat de werkgebieden sneller klimaatadaptief denken. Een voorbeeld is het subsidiëren van een statisch waterdak. Daarnaast kijken we of we als gemeente adaptatiemaatregelen kunnen nemen op publiek terrein, zonder de functionaliteit van het gebied te beschadigen.
Voor de ontwikkeling van Dordtse Kil IV en Businesspark Amstelwijck stellen we eisen betreffende een klimaatadaptieve inrichting aan investeerders en ontwikkelaars. Voor bestaande bedrijventerreinen moeten we de huidige situatie aanpassen bij structureel onderhoud, zodat het klimaatadaptief wordt. Op basis van de uitkomsten van de stresstesten en risicodialoog komen vooral hittestress en wateroverlast naar voren als klimaatadaptatie knelpunten in de werkgebieden. Op deze onderwerpen moeten we dus extra nadruk leggen wanneer er een fysiek project plaatsvindt.
Wantijzone